Bedrijfsopvolgingsregeling optimaal benutten

Familiebedrijf fiscaal verstandig overdragen met de bedrijfsopvolgingsregeling

Als u een familiebedrijf erft of schenkt, moet u inkomsten of erf- of schenkbelasting betalen. Wordt het bedrijf binnen de familie voortgezet? Dan biedt de bedrijfsopvolgingsregeling uitkomst: (een deel van) de waarde wordt door de Belastingdienst vrijgesteld.

Om in aanmerking te komen voor de fiscaal aantrekkelijke voordelen moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Het is belangrijk om u te beseffen dat het anticiperen en voorsorteren hierop een proces is dat meerdere jaren in beslag kan nemen.

Om u hiermee op gang te helpen loodsen de specialisten van de Meijburg Familie & Bedrijf-praktijk u aan de hand van een vijftal interviews langs de belangrijkste criteria voor de bedrijfsopvolgingsregeling, en wordt tot slot een BOR-checklist opgesteld.

De vijf belangrijkste voorwaarden voor de bedrijfsopvolgingsregeling

 

Waar begint een fiscaal succesvolle bedrijfsoverdracht?

Wist u dat slechts één op de drie familiebedrijven de overdracht naar de volgende generatie overleeft? Als de wens bestaat om het stokje over te dragen aan de volgende generatie, maar óók als hierover nog nooit gesproken is, dan raden wij u aan om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Door vroegtijdig uw bedrijfsopvolgingsstrategie te bepalen vergroot u uw kansen op continuïteit, anderzijds kunt u verrassingen voorkomen en inspelen op kansen. Naast de praktische aspecten is het belangrijk om uw bedrijfsstructuur voor te bereiden op een fiscaal gunstige overdracht.

Het Meijburg BOR-team kan u helpen bij:

  • het bepalen van een passende bedrijfsopvolgingsstrategie voor uw organisatie;

  • de fiscaal juridische voorbereiding van uw bedrijfsstructuur en de gewenste governance;

  • het afstemmen en begeleiden van uw bedrijfsoverdracht met de Belastingdienst;

  • het inventariseren en faciliteren van uw wensen na de bedrijfsoverdracht.

Hoe denken uw opvolgers, familieleden en stakeholders erover?

Op zoek naar een eenvoudige manier om de competenties en prioriteiten binnen uw organisatie inzichtelijk te maken? Probeer dan onze online assessment voor familiebedrijven. U ontvangt hiervan een persoonlijk rapport waarvoor u ook familieleden en stakeholders kunt uitnodigen.

Family Business Dynamics Assessment

Direct inzicht in de factoren voor een succesvol familiebedrijf

Het rapport biedt uw familiebedrijf waardevolle inzichten in zes thema’s: groei, riskgovernancevermogen, mensen en uiteraard transitie. Hoe meer mensen het invullen, hoe beter uw rapportage.

Het assessment biedt ook handvatten om uw bedrijf te vergelijken met andere familiebedrijven uit de hele wereld. Vragen over het assessment tool? Bel ons gerust op: 088 - 909 32 17.

Gerelateerd onderzoek, media en contact

De bedrijfsopvolgingsregeling wordt momenteel geëvalueerd (2021), als gevolg hiervan kunnen de fiscale voordelen mogelijk veranderen. Ons BOR-team volgt deze ontwikkelingen op de voet. Ontmoet onze specialisten, hun onderzoeken en publicaties, en meld u aan voor updates.

© 2022 Meijburg & Co is a partnership of limited liability companies under Dutch law, is registered in the Trade Register under number 53753348
and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee.
All rights reserved.