Wat houdt plasticbelasting in? (H2)
Plasticbelasting is een belasting die wordt geheven op de productie, import of verkoop van plastic producten, met als doel het verminderen van plastic afval en het bevorderen van milieuvriendelijke alternatieven. Deze belasting kan verschillende vormen aannemen, zoals een heffing op wegwerpplastic, plastic verpakkingen of producten die moeilijk te recyclen zijn. Het uiteindelijke doel is om consumenten en bedrijven te stimuleren om minder plastic te gebruiken en meer duurzame materialen te kiezen, wat bijdraagt aan de bescherming van het milieu en het verminderen van vervuiling
Waarom is plasticbelasting ingevoerd? (H2)
Plasticbelasting is ingevoerd om verschillende redenen, voornamelijk gericht op het verminderen van de milieu-impact van plastic afval. Hier zijn enkele belangrijke redenen:
- Milieuvervuiling: Plastic afval, vooral eenmalig gebruikt plastic, draagt aanzienlijk bij aan milieuvervuiling. Het kan honderden jaren duren voordat plastic afbreekt, en in de tussentijd kan het ecosystemen beschadigen, dieren doden en de natuurlijke schoonheid van landschappen aantasten.
- Oceaanvervuiling: Een groot deel van het plastic afval komt in de oceanen terecht, waar het schadelijk is voor het zeeleven. Dieren kunnen plastic inslikken of erin verstrikt raken, wat vaak leidt tot verwondingen of de dood.
- Stimuleren van recycling: Door plastic te belasten, worden consumenten en bedrijven aangemoedigd om alternatieven te zoeken en meer te recyclen. Dit kan helpen om de hoeveelheid nieuw plastic die wordt geproduceerd te verminderen en de circulaire economie te bevorderen.
- Bewustwording: De belasting kan ook dienen om het bewustzijn bij het publiek te vergroten over de problemen die plastic veroorzaakt. Dit kan leiden tot gedragsveranderingen, zoals het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic en het kiezen voor duurzamere opties.
- Financiële prikkels: De opbrengsten van de plasticbelasting kunnen worden gebruikt om milieuprojecten te financieren, zoals schoonmaakacties, recyclingprogramma's en onderzoek naar duurzame materialen.
Door deze belasting hopen overheden de negatieve impact van plastic op het milieu te verminderen en een duurzamere toekomst te bevorderen.
Sustainability is high on the global agenda and that’s why governments are more often introducing environmental taxes. New legislation and regulations in this area are also being rapidly adopted. Although plastic tax is not a new phenomenon, governments in regions and countries wanting to protect the environment are increasingly considering this tax as a viable option to tackle climate change and do something about waste and pollution. Plastic tax is part of a growing trend in this area and is being used as a means to promote sustainability and the circular economy.
What does a plastic tax mean for your business?
Blijf op de hoogte van het laatste fiscale (ESG-)nieuws
Meld je dan direct aan en ontvang onze nieuwsbrieven en uitnodigingen voor events
Where to start?
A good place to start is by checking the extent to which the following questions relate to your organization:
- What type of plastic is in scope (single-use, plastic bags, microplastics, plastic waste)?
- Will restrictions on the percentage of recyclable vs. non-recyclable plastic content be introduced?
- At what point will plastic be taxed (upon import, production, distribution, market entry)?
- What are the reporting obligations? Will new systems have to be introduced to keep track of the percentage of non-recyclable plastic used?
- Are there other plastic charges or waste collection contributions in place in the country in which an organization operates?